5 lucruri pe care trebuie să le faci de Ziua Drepturilor Omului

Luna decembrie este o una dintre perioadele mele preferate ale anului. Nu, nu este vorba despre Crăciun și nici despre zăpadă. Chiar putem spune că vorbim despre un paradox pentru că nu îmi place iarna mai deloc, dar în același timp iubesc luna decembrie!

Ei bine, cu siguranță v-ați prins deja de ce tot îmi declar dragostea nemărginită pentru această lună… În fiecare an, pe 10 decembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Omului! Ce o poate face mai fericită pe o activistă decât această zi?

A fost aleasă data de azi pentru a onora adoptarea primei declarații globale pentru drepturile omului de către Organizația Națiunilor Unite, respectiv Declarația Universală a Drepturilor Omului, de pe 10 decembrie 1948.

web15-siteimages-feature-humanrights-1012x729-v02_0

Și pentru că nu putem lăsa această minunată zi să treacă fără să o sărbătorim măcar puțin, iată o listă de 5 lucruri pe care trebuie să le faci de Human Rights Day.

1. Citește Declarația Universală a Drepturilor Omului

Este în folosul nostru să ne cunoaștem drepturile. Astfel vom putea identifica situațiile când acestea ne sunt încălcate (fie nouă, fie semenilor noștri) și vom lua atitudine. Poți accesa aici textul integral al Declarației Universale a Drepturilor Omului, în limba română. Dacă nu ai timp, poți accesa varianta mai scurtă.

2. Participă la atelierul “World Cafe: Oameni mai presus de prejudecăți”.

Dacă vrei să iei parte cu adevărat la o schimbare de Ziua Drepturilor Omului, acest atelier este locul potrivit. La World Cafe Oameni mai presus de prejudecăți vei avea parte de o experiență activă în apărarea drepturilor omului. Evenimentul este organizat de Amnesty International Bucharest Group, făcând parte din campania Write for Rights, și are loc azi, de la ora 16:00, la Cafe Verona. Mai multe detalii pe Facebook.

3. Vizionează un film despre drepturile omului

Sunt foarte multe filme și documentare interesante despre acest subiect. Momentan, favoritele mele sunt The Iron Jawed Angels și Call me Kuchu. Poți încerca și The Boy in the Striped Pajamas, The Colour Purple, Freeheld, The Stoning of Soraya M., Schindler’s List, The E-Team.

4. Fă o tradiție pentru 10 decembrie

Gândește-te la un lucru pe care tu împreună cu prietenii sau familia ta îl puteți face anul acesta pentru a începe o tradiție a voastră. Astfel, în fiecare an puteți desfășura activitatea respectivă de Human Rights Day.

5. Spread the word!

Facebook, Twitter, Instagram sau Snapchat. Postează ceva despre Ziua Drepturilor Omului pentru ca toți prietenii tăi să afle despre ce sărbătorim azi și să se informeze la rândul lor.

Nu uita că drepturile omului sunt pentru toți, indiferent de rasă, sex, orientare sexuală, naționalitate, clasă socială. Înainte de a emite judecăți de valoare, încearcă să te pui în pielea celuilalt și să îi întelegi cu adevărat povestea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s