Feminism pentru bărbați 

Tocmai am dat peste un articol interesant și am decis să scriu despre asta. Anul trecut a fost luată o decizie la nivel european în ceea ce privește custodia copilului, în cazul în care părinții divorțează.

Dacă până recent mama avea șanse foarte mari să obțină custodia totală a copilului, acum mama și tatăl sunt egali. Asta înseamnă că cei care decid soarta copilului vor analiza cu atenție situația fiecărui părinte, nemaiexistând o întâietate pentru mamă, așa cum se practică frecvent, din cauza mentalității eronate cum că femeile sunt automat și părinți mai buni.

Nu știu cum vedeți voi asta, dar pentru mine, ca feministă, aceasta este tot o victorie care mă bucură foarte mult!! *insert happy feminist gif*

Judecătorul Cristi Danileț spune:

“Jurisprudența din România, din pacate, confirmă temerile europene și anume că orientarea instanțelor este majoritară înspre a acorda mamei domiciliul copilului și un interval de timp pentru acces la copil mult superior celui acordat tatălui. Chiar și după intrarea în vigoare a noului Cod civil care a dorit o schimbare a mentalității practicienilor în drept și familiilor cu părinți separți sau divorțați, încă se pastrează vechile practici, consacrate de un Cod comunist al Familiei și consacrate de o jurisprudență discriminatorie a vechiului Tribunal Suprem”

Chiar dacă feminismul subliniază felul în care, în cele mai multe cazuri, societatea patriarhală pune femeia pe un rol inferior față de bărbat, ceea ce duce la serie de nedreptăți la mai multe niveluri (social, economic și politic), iată că există și exemple în care bărbatul are de suferit din cauza gândirii patriarhale. Acesta este doar unul dintre ele.

De ce un tată nu ar trebui să aibă drept egal la custodia copilului său doar pentru că este bărbat? De ce un tată nu ar trebui să aibă drept egal la custodia copilului său doar pentru că rolurile de gen ne dictează faptul că mama se ocupă mai mult și mai bine de copil? courtroom_bias_co95

Dintotdeauna am considerat că nu este ok ca în cazul unui divorț ca aceasta să aibă din start mai multe șanse la custodie. Calitățile și abilitățile unui părinte nu țin de genul acestuia. Sunt n situații în care doar mama trebuie să aibă custodia copiilor, la fel cum există n situații în care doar tatăl trebuie să aibă custodia copiilor.

De asemenea, există situații în care poate mama vrea să obțină custodia totală, doar pentru a se răzbuna pe fostul soț, ci nu pentru că ar avea calitățile necesare și intențiile cele mai morale strict față de binele copilului. Vechea mentalitate după care încă se iau decizii i-ar oferi acestei femei mai multe șanse la  custodie, chiar dacă de fapt nu le merită. Bineînțeles, rolurile se pot inversa și pot exista și tați care vor doar o răzbunare.

Calitățile și abilitățile unui părinte nu țin de genul acestuia.

De aceea amândoi părinții trebuie să aibă șanse egale la custodia copilului și mă bucur că a fost luată această decizie și la nivel european. Acum, nu știu cât de mult se respectă. Ceva îmi spune că încă există un bias al genului în deciziile judecatorești în ceea ce privește custodia, însă sper ca pe viitor să putem înlătura cu totul această gândire discriminatorie pentru tați.

equality-quotes-13

Așadar, feminismul este pentru toți. Trebuie doar să dispunem de deschiderea necesară pentru a îl înțelege și pentru a ne desprinde de unele stereotipuri/roluri de gen cu care am crescut și pe care deja le considerăm un adevăr general valabil. Pentru că de foarte multe ori acestea ne pot dăuna.

 

Advertisements

3 Comments Add yours

 1. Liviu Staniloiu says:

  Like. Da, chiar este un castig pentru feminism.
  Si imi mai place echilibrul!

  Like

 2. EU says:

  Felicitari!Acesta este “feminismul” corect si acesta ar fi echilibrul de care avem nevoie.

  Like

  1. E și singura variantă a feminismului. Doar ca multă lume îl interpretează greșit

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s