Sunt femeie și pot.

De ce nu aș putea? Întrebarea este dacă sunt lăsată să pot.
Chimamanda Ngozi Adichie, una dintre feministele mele favorite, vorbeste despre rolurile de gen și despre educația pe care o primesc fetele vs cea pe care o primesc băieții:

We say to girls: You can have ambition, but not too much. You should aim to be successful, but not too successful. Otherwise you will threaten the man. […] We raise girls to see each other as competitors, not for jobs or for accomplishments, which I think can be a good thing, but for the attention of men. […] What if both boys and girls were raised not to link masculinity with money? What if the attitude was not “the boy has to pay” but rather “whoever has more should pay”? Now of course because of that historical advantage, it is mostly men who will have more today, but if we start raising children differently, then in fifty years, in a hundred years, boys will no longer have the pressure of having to prove this masculinity.”

Noi suntem învățate să ne comparăm și să luptăm între noi încă de mici. Femeile nu sunt învățate să concureze cu bărbații. Ele sunt învățate să concureze între ele, eventual pentru un bărbat. În schimb, bărbații sunt învățați să fie frați de curce și să se ajute, ceea ce îi face din start mult mai uniți. În relație cu femeile, aceștia sunt învătați să fie cei care conduc, cei care inițiază, cei care întrețin, cei puternici. Iar femeile trebuie să fie cele dedicate și delicate, cele supuse și cele slabe.  O extensie a bărbatului.

De unde vin diferențele acestea? Sunt bărbații mai inteligenți sau mai raționali? De fapt, asta nu are sens când două dintre cele mai mari scoruri la testările IQ au fost înregistrate de femei, una dintre ele fiind autoarea Marilyn vos Savant. Asta demontrează că femeile nu sunt mai puțin inteligente sau mai puțin raționale decât bărbații, aici având de-a face doar cu o prejudecată. Acum e momentul să îi mulțumesc din nou patriarhatului pentru că m-a făcut să îmi fac acest blog și să dau vina pe el pentru toate cele de mai sus.

Uitându-ne  în istorie, bărbații au avut puterea tot timpul. Și normal că au vrut să o și mențină. Dacă fetele ar fi învățate sa fie surori de cruce, așa ca băieții, asta ar însemna că s-ar coaliza mai repede în lupta pentru egalitate. Istoria ne arată, din nou, că atunci când femeile s-au coalizat pentru prima oară au și avut o victorie. Sufragetele au luptat și și-au câștigat dreptul la vot.

Sufragetele. Femeile și-au câștigat dreptul la vot în 1920

Din păcate, mai avem nevoie de multe lupte asemănatoare pentru a avea parte de egaliate pe toate planurile. Momentan, noi, femeile suntem prea ocupate să ne luptăm între noi și uităm să luptăm împreună, pentru noi!

Ce face o singură femeie, care vrea să lupte, într-o mare de misogini și misogine (sunt multe, apropo)? Mai nimic. Acum câteva zile încercam, împreună cu o prietenă bună să convingem doi bărbați că este nevoie de cote de gen în Parlament. Ei considerau că asta ar duce la discriminarea bărbaților. Noi voiam să îi facem să înteleagă faptul că e mult mai complexă problema și că nu putem vorbi despre discrimiarea bărbatului în țara aflată pe ultimul loc din UE, în ceea ce priveste egalitatea de gen.

Când credeam că reușim să o scoatem la capăt, a apărut o femeie la fel de misogină și dezinformată, care a început să zică cum nu avem dreptate și cum unele joburi sunt pur și simplu mai bune pentru bărbați. A continuat prin a spune că dacă ești femeie și chiar vrei în Parlament, poți face asta și fără cote de gen. Poate ca femeie de serviciu sau secretară, cel mult, zic eu (tot respectul pentru acestea). Exagerez și glumesc acum. Da, este într-adevăr posibil, însă foarte greu de realizat, pentru că listele sunt făcute de bărbați cam foarte misogini care pun pe locurile eligibile tot bărbați.

Dacă ar exista cote de gen, cei care fac listele ar fi obligați să pună și femei acolo. De exemplu, în 2004, candidatura Mihaelei Miroiu a fost sabotată de misoginii care nu au vrut să aibă o femeie inteligentă printre ei. O femeie inteligentă ar fi deschis calea mai multor femei inteligente, iar asta nu se vrea într-o lume în care “purtătorul de penis” este atât de mândru de asta, încât se crede superior față de o femeie.

Bărbații misogini, însă, nu sunt singurii care ne stau în cale. Câteodată am ajuns să consider femeile misogine un dușman mai periculos al egalității decât bărbații misognini. Acestea perpetuează niște comportamente disfuncționale, ajungând să lupte chiar împotriva lor, dar fără să iși dea seama că fac asta. În același timp, realizez că blamându-le pentru asta nu rezolvăm nimic și că totul începe de la educația pe care au primit-o.

Chiar dacă învătăm fetele să concureze, le îndrumăm să facă asta mai mult pentru un băiat sau pentru un concurs de frumusețe, și mai putin pentru un job. Lăudăm virginitatea unei fete, în schimb, nu facem acelasi lucru cu un băiat. Eventual râdem de el. Fetele sunt învâțate că nu pot fi sexuale, iar dacă sunt, le etichetăm ca fiind curve. În schimb, un băiat cu o atitudine foarte sexuală este doar un băiat cu o atitudine foarte sexuală.

Pretty Hurts, Beyonce

Suntem îndoctrinați cu ce trebuie să facem și ce nu trebuie să facem sau cu ce culori avem voie să purtăm în funcție de sexul pe care îl avem. Ne lăsăm viețile să fie ghidate de aceste roluri patriarhale care au ca scop păstrarea femeii la cratiță și a bărbatului la serviciu, pe cele mai înalte poziții. Nu este de mirare că ne este atât de greu să ne unim. Așa cum spune și Chimamanda, problema cu genul este că ne dictează cum ar trebui să fim, în loc să fim acceptați așa cum suntem.

Am ajuns aici de la problema concurenței între femei. În concluzie, există și femei misogine. Există foarte multe prejudecăți și reguli nescrise internalizate despre ce este acceptabil social să facă o femeie și ce nu este, despre ce e ai voie să faci, ca femeie și despre ce nu ai voie să faci. Multe dintre noi cădem în capcană, luând aceste prejudecăți ca atare și nerealizând că suntem doar niste victime ale unei societăți patriarhale. Patriarhat care are ca scop să ne limiteze.

Sunt de părere că în fiecare dintre noi este o luptătoare, dar haideți să luptăm mai puțin între noi și mai mult pentru noi! Pentru că suntem femei și putem la fel de bine.

cpibnwiueaat5wn

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. to be says:

    Cotele de gen este tocmai dovada suprema a subjugarii femeii. Daca o femeie accede la un post datorita alocarii pe baze de cote si nu pe recunoasterea meritelor proprii, cum poate fi ea respectata de ceilalti colegi/e? Nasol sa vrei sa lupti pro si sa realizezi ca lupti contra…

    Like

    1. În societatea actuală și cu sistemul pe care îl avem acum femeile abia există în politică (13% în Parlament) Politica este dominata de bărbați, iar pentru o femeie este cu mult mai greu să ajungă într-o poziție de conducere, doar pentru că este femeie. Nu aș susține cotele de gen intr-o societate în care ar exista egalitate de șanse, dar momentan această societate e utopică și trebuie să ne adaptăm de situația actuală. Orice femeie poate intra într-un partid politic, dar pentru a fi parlamentară, de exemplu, trebuie să fie trecută pe liste. Persoanele care fac aceste liste decid cine ajunge pe ele sau nu, iar de obicei acele persoane aleg mai rar sa treacă femei pe locurile eligibile, ci trec mai degrabă bărbați. Te rog să te uiți pe ultimele liste din decembrie să vezi câte femei erau pe primele locuri în listele partidelor (ca sa fi ajuns în Parlament) în comparație cu bărbații. Cotele de gen i-ar obliga să treacă un număr de bărbați și un număr de femei, astfel nu ar mai exista problema de azi. Acele femei ar fi trecute datorită meritelor lor, așa cum sunt trecuți și bărbații (cel puțin în teorie). Cotele de gen există în țări care stau mai bine la capitolul egalitate de gen și egalitate în general, drept dovadă că funcționează și sunt un pas necesar (vezi Spania).

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s